Portokalopita eshte nje embelsire tradicionale greke shume karakteristike ne pergatitjen e saj. Kjo embelsire nga vete emri ka shijen e portokallit duke perdorur keshtu lekuren ne brendesi te saj dhe duke u regjur me shurupin me leng portokallesh dhe kanelle. E veçanta me e madhe ne perberesit e saj eshte se te gjithe perberesit i ka si te nje keku pra : veze,sheqer,kos,vaj,portokalle dhe ne fund kemi peta. Peta byreku te shkermoqura qe i shtohen ne brendesi te saj.Shija e saj eshte e persosur ne stinen e dimrit kur dhe freskia e portokalleve arrin kulmin. Kombinimi me kanellen eshte ideal. Zakonisht serviret ne dimer por shijen e ka maximale ne vere kur sherbehet dhe me nje kupe akullore vanilje. Per shijen do me besoni vetem kur ta provoni.

Autore

Albina Shehu

Kategoria

Embelsira

Postuar me

Mars 03, 2021

SOCIAL

mysweet_tooth_

Perberesit per kete recete jane:

  • 4 veze te medha ose 5 mesatare
  • 200gram sheqer i bardhe
  • 3 portokalle ( lengu dhe lekura)
  • 300 gram kos grek ose salce kosi pa kripe
  • 200 ml vaj luledielli
  • 500 gram pete byreku te gatshme
  • Vanilje
  • 1 luge niseshte
  • 1 gjysem luge e vogel sode
  • Pak kripe

Per sherbetin:

  • 2 gota e gjysem uje
  • Lengu i portokalleve
  • 1 gote e gjysem sheqer
  • 1 shkop kanelle

Petet i coptojme me thike ose me dore ne copa te vogla dhe i pjekim ne furre deri sa te marrin nje ngjyre te arte.
Grijme lekuren e portokalleve dhe e perziejme me dore me sheqerin qe te marri shijen e portokalles dhe  vete sheqeri. Shtojme vezet dhe i rrahim deri ne trajten e nje shkume te larte te verdhe dhe shtojme vajin e lulediellit gjate perzierjes dhe lengun.

(Lengun e nje portokalleje e leme per sherbetin)

Shtojme kosin grek ose salce kosi pa kripe dhe vazhdojme rrahjen. Shtojme niseshten.Shtojme pak vanilje,pak kripe dhe soden.Perziejme mire.

Petet i shtojme ne perberjen qe kemi ne tas duke perzier mire.Brumi u be,e shtojme ne nje tepsi me leter pjekjeje dhe e pjekim per 40 minuta ne 170°derisa te marri nje ngjyre te arte e krokante ne siperfaqe.Nderkohe pergatisim shurupin dhe e vendosim te zieje. Kur ta shtojme mbi embelsiren duhet te jete e nxehte sherbeti dhe embelsira e ftohte.Lihet per 2 -3 ore te regjet dhe sherbehet ne temperature ambjenti ose e ftohte me pak akullore.Ju befte mire

Subscribe & Merr Recetat Falas

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.