Si fillim kete recete po e nisim me pak histori per cheesecake. Receta e pare origjinen e ka nga Qipro dhe eshte zhvilluar dhe bere e famshme me tej ne Shtetet e Bashkuara dhe Britani. Sot ne internet lexojme 100 lloje recetash me cheesecake, por e verteta eshte se receta e cheesecake autentike eshte ajo e nje cheesecake te pjekur me krem djathi. Pikerisht ate recete ju kam sjelle edhe une sot.
Une pergatis gjithmone cheesecake pa pjekje per efekt kohe por shija me e mire eshte gjithmone e nje cheesecake te pjekur. Receta klasike per kremin kerkon 900 gr krem djathi philadelphia, 3 luge miell, 3 kokrra veze, 1 gote sheqer (240 gr),1 gote salce kosi( salce kosi pa kripe), lekura e nje limoni e grire imet e pak vanilje. Nese do ta pergatisni per dite festash beni mire ti permbaheni kesaj recete sepse rezultatet jane fantastike.
Une ama kam gjetur dhe nje raport te mire perberesish nese e bejme me 500 gr krem djathi per nje cheesecake me te vogel. Ndersa receta per bazen me biskote este njesoj ne te dyja rastet,
Me poshte keni receten me perberesit per kremin:
- 500 gr philadelphia
- 3 veze
- 125 gr salce kosi
- lekura e grire e nje limoni
- pak vanilje
- 125 gr sheqer
- 2 luge gjelle miell
Baza me biskote :
- 200 gr biskota digestive
- 120 gr gjalpe
Pergatitja:
Ne mikser grijme imet fare biskotat, shkrijme gjalpin dhe perziejme bashke, Ne nje tave me hapje anash vendosim leter pjekjeje dhe shtrojme biskoten, e leme menjane, Ne nje tas shtojme kremin e djathit,miellin, salcen e kosit e sheqerin e rrahim me mikser. Nisim shtojme vezet nje nga nje e ne fund lekuren e grire imet te limonit dhe vaniljen.
Kremi u be, shtojme mbi biskote dhe fusim per tu pjekur. Furren e kemi parangrohur ne 165 grade , Cheesecake e pjekim per 55 minuta dhe e leme te ftohet ne sobe pasi piqet me deren e hapur ne gjysem. Pasi eshte ftohur totalisht ne sobe e nxjerrim dhe e leme gjate nates ne frigorifer. Cheesecake me pjekie nuk haet direkt duhet te rrije ne frigorifer sepse shija nuk eshte njesoj. Diten tjeter i shtojme recelin qe kemi zgjedhur siper dhe e sherbejme.
