Portokalopita eshte nje embelsire tradicionale greke shume karakteristike ne pergatitjen e saj. Kjo embelsire nga vete emri ka shijen e portokallit duke perdorur keshtu lekuren ne brendesi te saj dhe duke u regjur me shurupin me leng portokallesh dhe kanelle. E veçanta me e madhe ne perberesit e saj eshte se te gjithe perberesit i ka si te nje keku pra : veze,sheqer,kos,vaj,portokalle dhe ne fund kemi peta. Peta byreku te shkermoqura qe i shtohen ne brendesi te saj.Shija e saj eshte e persosur ne stinen e dimrit kur dhe freskia e portokalleve arrin kulmin. Kombinimi me kanellen eshte ideal. Zakonisht serviret ne dimer por shijen e ka maximale ne vere kur sherbehet dhe me nje kupe akullore vanilje. Per shijen do me besoni vetem kur ta provoni.

Perberesit per kete recete jane:
- 4 veze te medha ose 5 mesatare
- 200gram sheqer i bardhe
- 3 portokalle ( lengu dhe lekura)
- 300 gram kos grek ose salce kosi pa kripe
- 200 ml vaj luledielli
- 500 gram pete byreku te gatshme
- Vanilje
- 1 luge niseshte
- 1 gjysem luge e vogel sode
- Pak kripe
Per sherbetin:
- 2 gota e gjysem uje
- Lengu i portokalleve
- 1 gote e gjysem sheqer
- 1 shkop kanelle
Petet i coptojme me thike ose me dore ne copa te vogla dhe i pjekim ne furre deri sa te marrin nje ngjyre te arte.
Grijme lekuren e portokalleve dhe e perziejme me dore me sheqerin qe te marri shijen e portokalles dhe vete sheqeri. Shtojme vezet dhe i rrahim deri ne trajten e nje shkume te larte te verdhe dhe shtojme vajin e lulediellit gjate perzierjes dhe lengun.
(Lengun e nje portokalleje e leme per sherbetin)
Shtojme kosin grek ose salce kosi pa kripe dhe vazhdojme rrahjen. Shtojme niseshten.Shtojme pak vanilje,pak kripe dhe soden.Perziejme mire.
Petet i shtojme ne perberjen qe kemi ne tas duke perzier mire.Brumi u be,e shtojme ne nje tepsi me leter pjekjeje dhe e pjekim per 40 minuta ne 170°derisa te marri nje ngjyre te arte e krokante ne siperfaqe.Nderkohe pergatisim shurupin dhe e vendosim te zieje. Kur ta shtojme mbi embelsiren duhet te jete e nxehte sherbeti dhe embelsira e ftohte.Lihet per 2 -3 ore te regjet dhe sherbehet ne temperature ambjenti ose e ftohte me pak akullore.Ju befte mire