- 800 gr pete te gatshme per bakllava
- 200 gr gjalpe
- 150 ml vaj luledielli
- 600-700 gr fistiqe te grire trashe, jo imet.
- kakao e hidhur 2 luge gjelle
- qumesht pluhur 1 luge gjelle
Shkrijme gjalpin dhe me ndihmen e nje luge heqim shkumen qe nxjerr gjalpi ne siperfaqe, e leme te ftohet pak dhe e perziejme me vajin e lulediellit.
Marrim petet e patshme i ndajme ne dy pjese dhe i presim sipas formes se tepsise. Kjo bakllava mund te pergatitet shume mire dhe me pete te bera vete me brumin klasik te bakllavase, por ne kuzhinen e resortit ku une qendrova me thane se petet e gatshme ishin me te pershtashme per kete bakllava ndaj dhe une keshtu po e bej.
Fillojme duke lyer fundin e tepsise me pak gjalpe dhe shtrojme petet nje nga nje duke lyer me gjalpe ne mes. Une kam shtuar 10-12 pete ne katin e pare. Ne mes shtojme fistiqet e grire ne copa te medhaja, jo pluhur. Une kam blere fistiqe te paqeruar, pa kripe dhe i kam qeruar vete. I shtrojme te gjithe ne nje shtrese dhe pastaj sperkasim me gjalpe dhe nisim shtrojme petet nje nga nje, me gjalpe mes tyre sigurisht. Pasi perfundon dhe kati i dyte i petave(10-12 peta dhe ketu) eshte koha te presim bakllavane. Kjo bakllava nuk prihet ne rombe por ne katrore te vegjel. Pasi i kemi prere shtojme gjalpin e mbetur siper dhe bakllavaja eshte gati per pjekje. E pjekim ne 170 grade deri sa te marri ngjyren e arte ne portokalli siper. Kohezgjatja eshte per 30 minuta deri ne 1 ore ne varesi te furres.
Per sherbetin ju nevojiten :
- 2 gota sheqer
- 1 gote uje
- 1 gjysem limoni
- 2 gota qumesht
Sherbeti na duhet i ftohte per ta regjur bakllavane ndaj e pergatisim qe para se te pjekim bakllavane. Ne nje tenxhere shtojme sheqerin, ujin dhe lengun e liminonit e leme te vloje per 5 minuta pastaj e fikim. Pasi vjen ne temperature te vaket shtojme qumeshtin dhe sherbeti u kry.
Pasi eshte pjekur bakllavaja e leme 10 minuta fiks jashte furres ti bjere nxehtesia e madhe dhe eshte gati per tu regjur me sherbet. E shtojme te gjithin avash avash dhe e leme te pushoje 1 ore. Pastaj eshte gati per tu sperkatur me kakao. Kakao duhet e hidhur, pa sheqer, e perziejme me qumesht pluhur dhe e shtojme mbi bakllava me nje site te imet. Bakllavane e leme te pushoje naten ne frigorifer dhe diten tjeter eshte gati per tu sherbyer.
Bakllavaja shijen ideale e ka me fistiqe , ndaj nese doni shijen ideale eshte me fistiqe. Kjo embelsire ruhet ne frigorifer nga ku ka marre dhe emrin
“soğuk baklava” bakllava e ftohte.
Bakllavaja e ftohte eshte mire te konsumohet brenda 4-5 ditesh ne ndryshim nga bakllavaja me sherbet me uje e sheqer.
Ju befte mire!
