Bakllavane me te mire ne jeten time e provova kete vere ne pushimet e mia ne Turqi. Pergjithesisht une nuk njihem per shijet e mia tradicionale ne embelsira, ose me sakte nuk me pelqejne embelsira bazike. Nese me pyet sa vite kam pa ngrene bakllava me arra, nuk di te te pergjigjem sepse kam shume vite, ama bakllavane me te mire e zbulova vete kete vere. E mbushur me fistqe, tipike si te gjitha bakllavate ne Turqi, por me sherbet qumeshti dhe me nje shtrese kakaoje te hidhur ne fund mbi peta kjo ishte embelsira qe une ime e preferuar per 7 dite qendrimi. Po, e haja perdite nje ose dy copa.
Ndaj nese i besoni shijes sime kete vit tradhetoni bakllavane tradicionale dhe beni versionin tim me poshte. Eshte shume i lehte ne pergatitje dhe mund te behet edhe me arra ose lajthi e bajame ne vend te fistiqeve. Koha e pergatitjes bashke me pjekje eshte 1 ore e gjysem.
Ju nevojiten :
  • 800 gr pete te gatshme per bakllava
  • 200 gr gjalpe
  • 150 ml vaj luledielli
  • 600-700 gr fistiqe te grire trashe, jo imet.
  • kakao e hidhur 2 luge gjelle
  • qumesht pluhur 1 luge gjelle

Shkrijme gjalpin dhe me ndihmen e nje luge heqim shkumen qe nxjerr gjalpi ne siperfaqe, e leme te ftohet pak dhe e perziejme me vajin e lulediellit.

Marrim petet e patshme i ndajme ne dy pjese dhe i presim sipas formes se tepsise. Kjo bakllava mund te pergatitet shume mire dhe me pete te bera vete me brumin klasik te bakllavase, por ne kuzhinen e  resortit ku une qendrova me  thane se petet e gatshme ishin me te pershtashme per kete bakllava ndaj dhe une keshtu po e bej.

Fillojme duke lyer fundin e tepsise me pak gjalpe dhe shtrojme petet nje nga nje duke lyer me gjalpe ne mes. Une kam shtuar 10-12 pete ne katin e pare. Ne mes shtojme fistiqet e grire ne copa te medhaja, jo pluhur. Une kam blere fistiqe te paqeruar, pa kripe dhe i kam qeruar vete. I shtrojme te gjithe ne nje shtrese dhe pastaj sperkasim me gjalpe dhe nisim shtrojme petet nje nga nje, me gjalpe mes tyre sigurisht. Pasi perfundon dhe kati i dyte i petave(10-12 peta dhe ketu) eshte koha  te presim bakllavane. Kjo bakllava nuk prihet ne rombe por ne katrore te vegjel. Pasi i kemi prere shtojme gjalpin e mbetur siper dhe  bakllavaja eshte gati per pjekje. E pjekim ne 170 grade deri sa te marri ngjyren e arte ne portokalli siper. Kohezgjatja eshte per 30 minuta deri ne 1 ore ne varesi te furres.

Per sherbetin  ju nevojiten :

  • 2 gota sheqer
  • 1 gote uje
  • 1 gjysem limoni
  • 2 gota qumesht

Sherbeti na duhet i ftohte per ta regjur bakllavane ndaj e pergatisim qe para se te pjekim bakllavane. Ne nje tenxhere shtojme sheqerin, ujin dhe lengun e liminonit e leme te vloje per 5 minuta pastaj e fikim. Pasi vjen ne temperature te vaket shtojme qumeshtin dhe sherbeti u kry.

Pasi eshte pjekur bakllavaja e leme 10 minuta fiks jashte furres ti bjere nxehtesia e madhe dhe eshte gati per tu regjur me sherbet. E shtojme te gjithin avash avash dhe e leme te pushoje 1 ore. Pastaj eshte gati per tu sperkatur me kakao. Kakao duhet e hidhur, pa sheqer, e perziejme me qumesht pluhur dhe e shtojme mbi bakllava me nje site te imet. Bakllavane e leme te pushoje naten ne frigorifer dhe diten tjeter eshte gati per tu sherbyer.

Bakllavaja shijen ideale e ka me fistiqe , ndaj nese doni shijen ideale eshte me fistiqe. Kjo embelsire ruhet ne frigorifer nga ku ka marre dhe emrin

“soğuk baklava” bakllava e ftohte.

Bakllavaja e ftohte eshte mire te konsumohet brenda 4-5 ditesh ne ndryshim nga bakllavaja me sherbet me uje e sheqer.

Ju befte mire!

Autore

Albina Shehu

Kategoria

Postuar me

Mars 05, 2021

SOCIAL

mysweet_tooth_

Subscribe & Merr Recetat Falas

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.